Verzorging

Standplaats Hoya

Geef de wasbloem een lichte en warme standplaats, waar hij niet in de volle zon staat. Bij teveel zonlicht verkleuren de bladeren geel. Aangezien hij van een hoge luchtvochtigheid houdt zet u hem het beste niet te dicht in de buurt van de verwarming. Zijn ranken kunnen op den duur flink lang worden, dus u kunt ervoor kiezen hem als klimplant of als hangplant te houden. Geef hem als klimplant ondersteuning waar hij tegenop kan klimmen.

Water geven

Houd de grond licht vochtig tussen de gietbeurten, maar zorg dat er zeker geen laag water in de pot blijft staan, want daar kan hij niet tegen. In de winter is de waterbehoefte iets lager, dus kan er iets langer tussen de gietbeurten zitten. Geef het water op kamertemperatuur, want al te koud water vindt hij als tropische plant zeer onprettig.

Geef tijdens de lente en zomer elke 2 weken wat plantenvoeding tijdens het gieten.

Sproei de plant regelmatig, om aan zijn behoefte aan een hoge luchtvochtigheid te voldoen. Het houdt daarnaast meteen ook zijn dikke, donkergroene blad mooi. Het is daarbij wel raadzaam om niet te kalkrijk water te gebruiken, zodat er geen kalkvlekken op het blad komen.

Snoeien

In principe hoeft de wasbloem niet gesnoeid te worden, maar te lang of lelijk geworden ranken kunt u desgewenst terug snoeien tot de gewenste lengte. Liever niet alle ranken tegelijk, want dat gaat ten koste van de bloei. 

Pipaplantje - Hoya
Pipaplantje - Hoya

Bloei

De grote wasbloem bloeit met halfronde trosjes stervormige, witte bloempjes, die ’s nachts hun heerlijke geur verspreiden. Op de bloemen kunnen kleverige druppeltjes ontstaan, dat is normaal.

Draai de plant tijdens het vormen van de knoppen en de bloei niet, want dan kan hij zijn knoppen en bloemen laten vallen. Zijn de bloemen uitgebloeid, laat ze dan zitten, want hierop komen uiteindelijk ook weer de nieuwe bloemen. Het is mogelijk dat er na de bloei peulen aan de plant verschijnen.

Nog een aantal weetjes…

Hang- of klimplant

De Hoya Kerrii is van origine een klimplant en kan tot wel 4 meter hoog groeien. Maar, wanneer hij niet geleid wordt, dan wordt het een hangplant. 

Valentijnsdag

De hartjesbladeren van de Hoya Kerrii doen het goed rondom valentijnsdag. Hoe leuk is het om je geliefde een plant in deze vorm cadeau te doen? Groeien doet hij daarna nog volop!

Ik groei niet zo snel...

Bij een Hoya heb je geduld nodig. Het kan tot wel een jaar duren voordat hij echt begint te groeien. Klimmen? Dat kan hij goed tot wel een paar meter hoog.

Geuren in de nacht

Vooral in de nacht geeft de Hoya heerlijke geuren af. Deze geur lijkt op de geur van schone was. Hier heeft de Hoya dan ook zijn bijnaam: Wasbloem te danken.

Giftig

Jammer genoeg is de Hoya geen goede plant wanneer je knagende/plantbijtende dieren hebt. Voor zowel mens als dier is hij giftig. 

Heeft u nog vragen? Of wilt u meer weten?
Wij staan voor u klaar!